Worden developers overbodig met de komst van website builders?

Worden developers overbodig met de komst van website builders?

Website builders: webapps waarmee je met een paar klikken je website ontwerpt en online zet zonder technische kennis en veel design ervaring. Wix, Squarespace, ReadyMag en anderen maken hun opkomst. Je kiest een template, plakt jouw logo erin, koppelt een module hier en daar. Eigenlijk ben je dan klaar voor een tientje per maand.

Mocht de vraag al niet opgekomen zijn na de komst van WordPress, dan komt ‘ie nu zeker. Worden web developers overbodig met de komst van web builders?

Web Builders worden steeds beter, ook technisch. Je hoeft minder consessies te doen op snelheid, SEO friendly-ness of gebruiksvriendelijkheid dan vaak gedacht wordt (vooral door developers die gewend zijn alles te kunnen customizen). Bovendien kun je een voorgeprogrammeerd template kiezen wat veel werk uit handen neemt als je akkoord gaat met een design wat niet helemaal uniek is.

Enkele Wix templates om uit te kiezen

Voor wie is een web builder geschikt?

Ik zie web builders als een ideale optie voor zelfstandig ondernemers en MKB’s die een simpele (eerste) website nodig hebben. Hier zijn meestal geen ingewikkelde data structuren voor nodig, geen “mijn account” omgeving of personalisatie op gebruikersniveau. Je kunt dan met een minimale investering in tijd en geld al erg ver komen.

Kun je zonder web developer aan de slag?

Je kunt zelf (als leek) ver kunt komen met wat trial & error. Je kunt meestal gratis de tool leren kennen zonder diepgaande technische know-how. Wix bijvoorbeeld heeft zelfs een YouTube kanaal waar alles stap voor stap wordt uitgelegd.

De Wix editor

Hoewel je geen developer nodig hebt, is het wel raadzaam om met een (UX) designer of strateeg te werken. Een website is zo in de lucht, maar je wilt dat hij gebruiksvriendelijk en geoptimaliseerd is voor conversie. Dat zal uiteindelijk je website waardevol maken en resultaten leveren.

Er zijn steeds meer designers die met web builders werken om hun klanten snel te helpen zonder onnodige ontwikkelkosten. Ik zou dan ook zeggen tegen ondernemers: oriënteer je goed. Een groot bureau kan je een hoop zorgen besparen en geld opleveren, maar het kan ook overkill zijn voor wat je nodig hebt.

Voorbeeldcase: het verhaal van Leon

Leon, mijn voormalige klant, is freelance projectmanager in de IT. Hij had een representatieve website nodig die zijn business online vindbaar maakt en leads zou genereren.

De huisstijl had hij al, en de meest complexe functie die hij nodig had was een contactformulier. We hebben in een sessie uitgedokterd wat hij online wilde vertellen en wat voor leads hij wilde genereren. Ik vond al snel een template in Wix wat perfect aansloot op zijn wensen, maakte een paar wijzigingen zodat het zijn huisstijl droeg, en binnen een paar dagen kon hij online.

Conclusie: worden web developers overbodig?

Nee, zeker niet. Voor zover ik vooruit kan kijken zijn er altijd bedrijven die een unieke, snellere, flexibelere, veiligere website nodig hebben dan waar de standaard aan zal voldoen.

Met alle opties die er nu zijn wordt het echter wél veel gemakkelijker om je stukje internet zelf of met een UX strateeg in hand te realiseren. Geheel zonder developer dus.

1 Comment

  1. Goed punt. Je moet denk ik altijd kijken naar het doel van je klant / opdrachtgever. Sommige mensen denken meteen heel groot terwijl een simpel WordPress-thema of Wix-template al voldoende kan zijn om mee te starten. Belangrijkste is dat de inhoud klopt en dat het z’n doel bereikt (in jouw voorbeeld leadgeneratie voor een freelance projectmanager). Het doet me een beetje denken aan een ‘minimum viable product’: je hoeft alleen datgene te bouwen wat strikt noodzakelijk is. Een ontwerper / digitaal strateeg kan je helpen om de juiste vragen te stellen.

    Pas als de groeipijntjes ontstaan of dreigen te ontstaan wordt het tijd om groter te denken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *