Sammy de Keijne

Drie NLP concepten die ik toepas als Projectmanager & Designer

Bekende self help guru’s zoals Tony Robbins zijn er wereldberoemd mee geworden: “NLP”, ook wel Neurolinguïstisch Programmeren. Het verbetert je algehele communicatie, coaching vaardigheden en is uitermate geschikt voor persoonlijke ontwikkeling gekkies zoals ik.

In 2018 deed ik een NLP Practitioner training om te verbeteren in mijn vaardigheden als projectmanager. Het resulteerde in een subtiele mindset shift, maar met grote impact. Het heeft me veel meer in lijn gebracht met wat ik denk, voel en doe. Wat ik ervan heb geleerd is veel breder dan de drie learnings hieronder, maar wellicht inspireer ik je om er meer over te weten te komen. Doe er je voordeel mee!

Ga op zoek naar je ‘waarom’

Wil je meer focus, en efficiënter zijn in het behalen van je doelen? Ga dan op zoek naar je waarden, overtuigingen en missie zelfs. Of ook wel kort door de bocht: je ‘waarom’.

Dit klinkt wellicht niet als iets wat je direct zal helpen, maar zie het eens op deze manier… Als je doet wat past bij jouw ‘waarom’, dan doe je het met plezier. Als je iets doet met plezier wordt je beter in en meer betrokken bij datgene wat je doet.

Happiness is when what you think, what you say, and what you do are in harmony.

Mahatma Gandhi

Door allerlei (coaching) oefeningen die NLP aanbied kun je ideeën die je niet verder helpen laten gaan en ruimte maken voor wat je werkelijk wilt voor jezelf. Zelfs al weet je nog niet wat dat precies is.

Via deze weg heb ik persoonlijk de keuze gemaakt een bedrijf te verlaten waar ik me niet meer maximaal kon inzetten. Nu ben ik zoveel meer gemotiveerd voor het vak en bereid alles te geven omdat het echt past bij mijn waarden & overtuigingen.

Rapport opbouwen

Het tweede concept wat ik heb leren kennen en nog vaak gebruik is “rapport”. Rapport wordt ook wel omschreven als het “magische” gevoel wat je kunt ervaren van de ene persoon naar de andere. Een klik als het ware. Je merkt snel genoeg wanneer je géén rapport hebt: iemand lacht niet mee om je grapje (awkward..), je moet heel veel moeite doen om iets uit te leggen, iemand staat met zijn rug half naar je toe. Allemaal (vaak onbewuste) signalen van een gebrek aan aandacht, respect en afstemming op de ander.

Wil je die briefing beter kunnen overdragen, of je klant overtuigen in een presentatie? Dat begint bij rapport. Is dit er niet, dan zorgt dit voor wrijving en bijvoorbeeld dat je iemand niet kunt overtuigen van je punt.

NLP leert hoe je kunt de onbewuste signalen leest van rapport of geen rapport en hoe je vervolgens rapport opbouwt. Je krijg meer mensen mee op deze manier.

Chunken

Soms is het heerlijk om lekker abstract te zijn in je communicatie. Praten over een concept, in de sfeer van, in grote lijnen. Als DPM en Designer heb je echter vooral behoefte aan concrete conversaties. Hence “Chunking”. Een techniek om een gesprek te veranderen van abstractieniveau.

Meneer Mand!

Een simpel voorbeeld voor auto’s:

  • Abstracter maken, of “Upchunken”: vorm van transport, is beweging, is hoe we leven.
  • Concreter maken, of “Downchunken”: Opel, model Corsa, Opel Corsa met bluetooth muziekinstallatie van Sennheizer.
  • Hetzelfde abstractielevel, of “Lateralchunken”: vrachtwagen & motor, of liefde & haat.

We gebruiken deze techniek vaak onbewust in onze communicatie. NLP maakt je bewust en leert je het te gebruiken om mensen te coachen, ergens meer informatie over te verkrijgen, of bijvoorbeeld te overtuigen of onderhandelen. Enkele voorbeelden:

Voorbeeld 1

  • “Ik wil een app.” zei de klant.
  • “Wat wil je graag bereiken?” zei de designer (Upchunken, informatie verkrijgen).
  • “Ik denk dat het een verschil gaat maken in de hoeveelheid traffic richting onze site…”
  • “En op welke manier zal dat een verschil maken voor de organisatie?”
  • “Ik verwacht dat dan onze verkoop van onze Avocado Telefoonhoesjes omhoog gaat.”
  • “Sta je eventueel ook open voor andere manieren om ditzelfde te bereiken?” (onderhandeling)
  • “Ja, natuurlijk.”

Voorbeeld 2

  • “Hoe lang heb je nodig voor de aanpassing van de illustraties?” zegt de projectmanager.
  • “Pff tja… het is ontzettend veel werk.” zegt de illustrator terwijl ze een chaotische indruk maakt.
  • “Kun je vertellen wat de stappen zijn die je ervoor moet doorlopen?” (Downchunken)
  • “Eens kijken, 2 uur voor deze wijziging ….” Illustrator wordt concreter.
  • “Hoeveel tijd ben je bezig per onderdeel?” (Downchunken)
  • “Dat is 1 uur per onderdeel; 6 uur in totaal. Dat valt eigenlijk nog wel mee..”
  • “Top. Ik plan het voor je in.”

Al geïnspireerd? Ik hoop het. Want ik raad NLP aan iedereen aan. Zowel voor persoonlijke ontwikkeling als professionele groei. Ik volg nu ook de NLP Master training (deel 2) om nog meer de diepte in te gaan. Als je geïnteresseerd bent, ik volg mijn opleidingen bij Mind Academy.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *